Tényleg magánügy, ami a zárt ajtók mögött történik?

Nagyon nagy lelkierő, elszántság és kitartás kell ahhoz, hogy hat órán keresztül megrázó történeteket hallgasson az ember a gyemekbántalmazásról.

Akik eljöttek tegnap a Centrál Színházban megtartott felolvasó maratonra, azok mind bizonyították, képesek erre. Idejüket, figyelmüket szentelték egy fontos ügynek. Ezzel is kiállva az egykori áldozatok mellett.

Akik a színpadon álltak, nem színészi, hanem emberi nagyságukról tettek bizonyságot. Az ő hangjukon megszólaló túlélők, egykori áldozatok helyzetével azonosultak egy időre, ami talán még megrázóbbá tette az elhangzottakat.

Ott a színpadon nem a színész számított, hanem az ember, aki a könnyeivel és az elcsukló hangjával küzdött. Ettől lett hiteles és átélhető az "alakításuk", hogy velük együtt könnyezhettünk mi is.

A sok személyes történetet hallgatva megérthettük, hogy a gyermekek bántalmazásának "forgatókönyvei" oly hasonlóak, annyira egyező sémákat követnek. A nevelőapa, a nagytestvér és/vagy barátja, a kettesben töltött idő egy "megbízható" felnőttel, az érzelmi zsarolások és "játéknak" nevezett borzalmak kirajzolták a helyzetek, szituációk sablonjait.

Ennek mentén nem nehéz megértenünk, hogy a megelőzés is ezeknek a helyzeteknek a tudatos felügyeletén vagy éppen elkerülésén alapul.

Felnőttként mi vagyunk azok, akik létrehozzuk azokat a körülményeket, amelyekben a gyerekek sérülhetnek. A mi felelősségünk tehát tenni ellene!

Ebben segít a Civilek a Gyermekekért - "7 lépésben a megelőzésért" program.

Várjuk azokat a felnőtteket, akik szeretnének tudatosan cselekedni a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések és bántalmazások megelőzéséért!

Tegyünk értük, tegyünk ellene! 
Ez nem magányügy, hanem a közösség ügye, amely mindenkit érint! 
Ne hallgassunk róla!



Civilek a Gyermekekért - "7 lépésben a megelőzésért"

Mennyiséggel áttörni a hallgatáson - Gyerekek elleni erőszak történet-felolvasó maraton

Ebben az évben megint történet-felolvasó maratonra készül a Centrál Színház:

"Úgy véljük, hogy a gyermekeket a családon belül érő bántalmazás olyan téma, amiről többet kell beszélni, mint amennyit egyszerre, általában szoktak. Több órán át személyes történeteket felolvasni és azokat hallgatni, túlmegy az elviselhetőség határán, túl az általános ingerküszöbön, és ez a szándékunk."

"Mennyiséggel áttörni a hallgatáson."

Felolvasó maraton: 2015. április 14. 18.00-24.00

http://centralszinhaz.hu/tarsadalmi-felelossegvallalas

fb cover v1