Szemünk előtt, mégis láthatatlan

Miközben zajlik a képzési anyagok fordítása, a munkafüzet szerkesztése és nyomtatása, rengeteg érdekes és értékes információs anyag került a figyelmünk előterébe. Egyik ezek közül az UNICEF által összegyűjtött és közreadott statisztikai elemzést tartalmazó tanulmány a gyermekbántalmazásról. Az UNICEF honlapjáról letölthető Szemünk előtt, mégis láthatatlan (A gyermekek ellen elkövetett erőszak statisztikai elemzése) címen.



 „Ezek brutális tények, amelyeket sem a kormány, sem a szülők nem akarnak meglátni. De amíg nem nézünk szembe az elkeserítő statisztikákkal, melyek szerint a gyermekek biztonságos gyermekkorhoz való joga folyamatosan sérül, addig képtelenek leszünk változtatni azon a felfogáson, amely szerint a gyermekekkel szembeni erőszak normális és megengedhető. Mert nem az.”- mondja Anthony Lake, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A gyermekek bántalmazásáról szóló adatok eddigi legteljesebb statisztikai összefoglalója megdöbbentő mértékű szexuális visszaélésről, valamint fizikai és érzelmi bántalmazásról számol be. Emellett rávilágít arra az erőszakot állandósító és igazoló hozzáállásra is, amelynek köszönhetően az erőszak valamennyi országban és közösségben rejtve marad a nyilvánosság előtt.

Az UNICEF „Hidden in Plain Sight” (Szemünk előtt, mégis láthatatlan) című jelentése 190 országból gyűjtött össze olyan adatokat, amelyek gyermekek elleni erőszakot rögzítenek ott, ahol a gyermekeknek biztonságban kellene lenniük: a közösségükben, az iskolában és az otthonukban. Részletezi az erőszak hosszantartó, gyakran generációkon átívelő hatásait. Kimutatja, hogy az erőszaknak kitett gyermekek nagyobb valószínűséggel válnak munkanélküli, nélkülöző és agresszív felnőttekké. A szerzők megjegyzik, hogy az adatok csak olyan egyénektől származnak, akik hajlandók voltak válaszolni, így a jelentés minimális becsléseket tartalmaz.

A főbb eredmények

– Szexuális erőszak: Világszerte körülbelül 120 millió húsz év alatti lányt (10-ből 1) kényszerítettek közösülésre vagy egyéb szexuális cselekedetre. Minden harmadik 15 és 19 év közötti (84 millió) kamaszlányt bántalmazott már érzelmileg, fizikailag vagy szexuális úton a férje vagy a partnere. A Kongói Demokratikus Köztársaságban és Egyenlítői Guineában a kapcsolaton belüli erőszak gyakorisága több mint 70% Ugandában és a Tanzániai Egyesült Köztársaságban és Zimbabwében megközelíti vagy meg is haladja az 50%-ot. Egy svájci 2009-es nemzeti felmérés szerint a 15 és 17 év közötti lányok és fiúk 22%, illetve 8%-át érte már legalább egyszer fizikai érintkezéssel járó szexuális bántalmazás. A szexuális erőszak leggyakoribb formája mindkét nem esetében a kiberzaklatás.

– Emberölés: A gyilkosságok áldozatainak egyötöde 20 év alatti gyermekek és kamaszok. 2012-ben ez 95ezer halálesetnek felelt meg. Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, Trinidad és Tobagóban, Brazíliában, Guatemalában és Kolumbiában a 10 és 19 év közötti fiúk esetében a gyilkosság a leggyakoribb halálok. Nigériában, ahol leggyakoribb a gyermekgyilkosság, ez a szám 13ezer. A nyugat-európai és az észak-amerikai országok közül az Egyesült Államokban a legmagasabb ez az arány.

– Zaklatás: Világszerte a 13 és 15 közötti tanulók csaknem egyharmadát éri zaklatás az iskolában. Szamoában négyből hármat. Európában és Észak-Amerikában a 11 és 15 év közötti tanulók majdnem egyharmada jelent mások zaklatásáról. Lettországban és Romániában tízből hat ismeri be, hogy zaklat másokat.

– Erőszakos fegyelmezés: A gyermekek 17%-a 58 országban súlyos testi fenyítésnek van kitéve (erős és rendszeres ütések fejre, arcra, fülre). Csádban, Egyiptomba és Jemenben a két és négy év közötti gyermekek több mint 40 %-a szenvedett már súlyos testi fenyítéstől. Globálisan tízből három felnőtt úgy véli, hogy a testi fenyítés szükséges a gyermekneveléshez. Szváziföldön ez az arány 82%.

– Hozzáállás az erőszakhoz: A 15 és 19 éves kamaszlányok csaknem fele (kb. 126 millió) hiszi, hogy a férj bizonyos helyzetekben jogosan veri meg a feleségét. Afganisztánban, Guineában, Jordániában, Maliban és Kelet-Timorban ez az arány eléri a 80%-ot. 60-ból 28 országban több lány minta fiú gondolja úgy, hogy a feleségverés jogos. Harminc ország adatai alapján a fizikai és/vagy szexuális bántalmazást megélő 15 és 19 év közötti lányok 70%-a nem fordul segítséghez. Sokuk nem gondolja, hogy az visszaélés lenne.

Az UNICEF hat a családokat és a kormányzatokat egyaránt érintő stratégiát sürget annak érdekében, hogy a gyermekek elleni erőszak megszűnjön, illetve csökkenjen. Ezek között szerepel a szülők támogatása; a gyermekek képzése; a hozzáállás megváltoztatása; a bírósági, a társadalmi és a büntetőrendszerek, illetve szolgáltatások fejlesztése; az erőszak és annak szocio-ökonómiai hatásainak tudatosítása annak érdekében, hogy a társadalom hozzáállása és a normák megváltozzanak.

„A gyermekbántalmazás mindenhol mindennapos. És bár a gyermekeket érinti leginkább, a társadalom stabilitását és haladását ugyancsak aláássa. A gyermekbántalmazás azonban nem elkerülhetetlen. Megelőzhető, amennyiben nem rejtjük a véka alá” mondta Lake. „A jelentés eredményei – a gyermekek, a jövő generációi érdekében – cselekvésre késztetnek bennünket.”

Forrás: Döbbenetes gyermekbántalmazási adatok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése