Civil szervezetek összefogása a gyermekekért - meghívó sajtóeseményre

SAJTÓMEGHÍVÓ

A gyermekbántalmazás megelőzhető!
Az egyre gyakrabban napvilágra kerülő gyermekbántalmazási esetek nyomán mindenkiben felmerül a kérdés: hogyan nem vette észre senki a történteket? Mit lehet ilyenkor, utólag tenni? Ami ugyanilyen fontos: hogyan lehet az ilyen eseteket megelőzni? Egy most induló civil kezdeményezés izlandi tapasztalatokat átvéve a megelőzésben vállal szerepet Magyarországon.
Sok, bár nem elég szó esik a gyerekek elleni erőszak különféle formáiról, az érzelmi, fizikai bántalmazásról, a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekről.
Nem tudjuk hány ilyen eset van, mert legtöbbjük titokban marad ma még sajnos, a kiderült esetek növekvő száma azonban még inkább nyilvánvalóvá teszi a megelőzés, segítségnyújtás szükségességét, elérhetőségét.
A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány öt hazai civil szervezet bevonásával programot indít elsősorban szülőknek, tanároknak a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések különböző formáinak megelőzésére.

A program hosszú távú célkitűzése a MEGELŐZÉS, mint SZEMLÉLET minél szélesebb körben történő terjesztése, amely a gyermekek környezetében elő civilek tájékoztatásán, ismereteinek, készségeinek kibővítésével, a témára való érzékenyítésén keresztül kívánja erősíteni a felnőttek felelősségvállalását a megelőzésben.
A módszer a Blatt Áfram nevű izlandi partnerszervezet több évtizedes tapasztalaton nyugvó programjának adaptációja, amelynek alapját az amerikai Darkness to Light (D2L) program képezi. A most induló program arra is törekszik, hogy az itthon már sikeresen működő, a szexuálisan bántalmazott gyermekek felismerését, és segítését nyújtó programok, szakemberek, szolgálatok és civil szervezetek tapasztalatait is beemelje a rendszerébe. Ezzel kívánják a program gazdái elősegíteni és hatékonyabbá tenni a megelőzésben vállalt szerepüket, valamint a gyermekekért felelősséget vállaló civil szervezetek, szakemberek, szolgálatok és a közreműködő laikusok összekapcsolását egy országos hálózat keretében.
A program bemutatására szervezett sajtótájékoztatónkra szeretettel meghívjuk Önt, amelynek időpontja és helyszíne:
2014. november 13., 13:00 óra
Lélekben Otthon Konzultációs Központ
XIII. ker., Visegrádi utca 17., III. emelet 3. sz.
A sajtóeseményen a Blátt Áfram szervezet képviseletében Sigridur Bjornsdóttir, Svava Brooks, Gudrun Helga Bjarnadóttir izlandi gyermekvédelmi szakemberek lesznek jelen.
Továbbá Dr. Sófi Gyula igazságügyi gyermekpszichiáter beszél a hazai helyzetről, és Oriold Károly a gyermekkori szexuális bántalmazás okairól és hosszú távú hatásairól.

A sajtótájékoztató után lehetőséget biztosítunk a program hazai vezetőivel, a civil közreműködő partnerekkel és a meghívott szakemberekkel történő beszélgetésre!

A "Civilek a gyermekekért - 7 lépésben a megelőzésért" program a Norvég Civil Támogatási Alap

NCTA-2014-8376-D számú pályázatának keretében valósul meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése