Ami a csönd után jön...

Múlt héten Kaposváron és Dencsházán tartottam képzéseket védőnőknek, óvónéniknek és szociális területen dolgozó felnőtteknek. Minden alkalom más és más, a résztvevők számától, hivatásától, előképzettségétől függően. Egy dolog azonban közös volt minden eddigi csoportunkon (2015.02.03.- 2015.03.30.-a között pontosan 162 fő vett részt az érzékenyítő képzésen): a videó első fejezetének megtekintése utáni döbbent csönd. Csoportvezetőként többször láttam már a filmet, szinte kívülről tudom a párbeszédeket, így nagyon pontosan tudom, hogy melyik az a pillanat, amikor az üzenet megérkezik a hallgatósághoz. Honnan kezd el mindenki feszülten figyelni, együtt lélegezni a szereplőkkel. Érzékelhető a jogos düh és indulat, a fájdalom és elkeseredettség, a tehetetlenség érzése a jelenlévőkben. Majd, ahogy halad a film, elérkezünk egy következő állomásra, amikor ez a sok nehéz érzelem átfordul és bemozdítja az embereket! Hihetetlen erő és energia az, ami ilyenkor felszabadul. A foglalkozás végére pedig megértjük, miért vagyunk itt, mi a célunk, mi a szerepünk.
A Gyermekek Védelmezői programon való részvétellel, már egy lépést tettünk azért, hogy a környezetünkben élő gyermekeket segítsük, támogassuk abban, hogy egészséges, biztonságos környezetben nőjjenek fel.
Végezetül pedig itt találjátok Schafer Varga Eva trénerünk által összeállított ajánlott irodalmat a gyermekek szexuális felvilágosításához. Jó böngészést, olvasást, nagyszerű beszélgetéseket kívánunk gyermekeitekkel! 

A bejegyzést készítette: Petka Krisztina D2L tréner